Werkwijze

Werkwijze

1

Ik maak veel schetsen, waarvan uiteindelijk één schets mijn uitgangspunt gaat worden voor het te maken object.

2

In een mal pers ik een aantal vurenhouten latten. Voordat ik ze in een mal ga zetten worden de latten  in water ondergedompeld en daarna met houtlijm ingesmeerd.

Vervolgens komen deze natte latten in een mal die met behulp van lijmtangen met kracht worden samengedrukt.

3

Het gebogen hout zaag ik diagonaal in de lengterichting doormidden, zodat ik twee gelijkvormige vleugels krijg. Deze worden verder bijgewerkt en gladgeschuurd.

4

De twee vleugels teken ik op ware grootte (55 cm),  scan ze in en voer de tekening als onderlaag in de 3d software van de pc.

5

 

 

Met deze tekening als onderlaag ga ik met de 3d software aan de slag om het lichtobject vorm te geven. Dit is een tijdrovend proces, omdat het object vaak moet worden aangepast en gecorrigeerd.

Het uiteindelijke resultaat zie je hieronder.

6

Voordat dit ontwerp 3d-geprint gaat worden, moet het in printvriendelijke delen geconfigureerd worden. Elk onderdeel moet een volkomen vlakke onderkant hebben, zodat de print een stevige basis heeft tijdens het 3d printproces.

7

Wireframe van bovenstaand ontwerp.

Het wireframe maakt het bestand transparant, je kunt zo eventuele fouten opsporen

8

Het Slicer proces.

Dit bestand moet nog de juiste codering krijgen om de 3d-printer alle printcommando’s correct aan de 3d-printer door te kunnen geven.

Daarvoor gebruik ik de software van ‘Ultimaker-Cura’. Deze software vertaalt de ontwerptekening in de exacte 3d-print coördinaten: de x(breedte),y (lengte) en z(hoogte). Ook andere instellingen worden in de berekeningen meegenomen, zoals printsnelheid, hitte van de printkop, ventilator aan/uit.

9

3D Printer

Op de gele spoel zit de toevoerdraad, het zgn filament. Dat is een dunne plastic draad van 1,75 mm dik, die naar de printkop van de printer rechts wordt geleid. De printkop wordt in dit geval verhit tot 210 gr.C. De printkop kan 3 bewegingen uitvoeren boven het vierkante ‘bed’:

x-as van links naar rechts

y-as van achteren naar voren

z-as van beneden naar boven.

Bij elke nieuwe laag verschuift de printkop 0.2 mm naar boven. Als een te printen object bijvoorbeeld 30 cm hoog moet worden, dan gaat de printkop 30 x 0.2 mm lagen produceren. Het object bestaat dan uit 600 lagen.

.

10

De uiteindelijk vorm ‘Extase’In de beide houten vleugels is een sleuf gefreesd om de rode schijf doorheen te steken.

Achter het transparante kapje zit een 12 volts ledlampje gemonteerd.

Schematische werking 3d-printer